• Ik had een meltdown...

  Afgelopen week had ik een meltdown. Ik voelde angst. Angst voor deze situatie waarin ik niet mag werken in de shiatsupraktijk. Angst voor hoe het zal komen met hoe ik straks weer mag werken en wat voor beschermende middelen ik dan moet gebruiken als shiatsutherapeut. Ik werd door de angst overvallen door een onbenullige gebeurtenis, en angst liet zich in al zijn glorie zien.

  Gek genoeg was dit de eerste aanzet voor rust. Ik nam mijn tijd om te voelen wat er echt aan de hand was, want om die onbenullige gebeurtenis ging deze heftige emotie niet. Ik nam de tijd om te luisteren wat de spanning in mijn lichaam mij wilde vertellen. Ik ontdekte onder andere dat het voor mij voelt alsof ik een stuk van mijn identiteit kwijt ben omdat ik niet meer mag werken.

  Tegenstellingen

  Met de inzichten die ik in dat moment van stilte kreeg ben ik gaan kijken naar te tegenstelling van deze angst. Want tegelijk met de angst voel ik vertrouwen. Vertrouwen in dat alles goed is in mijn wereld. Vertrouwen dat ik me altijd mag laten steunen door de aarde. Vertrouwen dat ik na elke uitademing gewoon weer inadem. Vertrouwen dat het goed is zoals het is in het hier en nu.

  Ook voel ik vertrouwen voor de toekomst. Ik weet en geloof namelijk dat er altijd mogelijkheden zijn. Het is soms even uitproberen in welke richting, maar er is altijd ergens wel weer een afslag richting de weg die ik graag wil volgen.

  Na mijn mijmering over wat er echt aan de hand was en mijn ontdekking dat dat angst was ben ik de tegenstellingen gaan doorvoelen. Eerst de angst voelen… dan vertrouwen voelen… Écht voelen in mijn lichaam…

  De derde stap is beide tegelijk voelen. En wat er dan gebeurt is voor mij elke keer weer magisch. Er ontstaat een soort van derde gevoel. De lading verdwijnt uit de twee uitersten en er wordt als het ware een nieuwe staat geboren. Ik voel dan meestal zelfs fysiek een stroom door mijn lichaam gaan. Er komt energie vrij. Dat is dan de energie die ik vasthield om angst weg te drukken en te ontkennen of in toom te houden.

  Rationeel gezien kan ik namelijk prima bedenken dat angst voor mij hier en nu niet nodig is. Ik heb dan prima het overzicht en kan bedenken dat het allemaal wel goedkomt en dat er altijd wel een weg is. En dat heb ik dus onbewust over het gevoel in mijn lichaam heen ‘geschreven’. Ik zat te veel in mijn hoofd. Gelukkig liet mijn lichaam me van de week gewoon weer weten dat ze meer aandacht wilde, en dat ze een luisterend oor nodig had.

  Door mijn jarenlange training in hoe om te gaan met emoties, het herkennen van mijn dynamieken en het beoefenen van yoga nidra meditatie herken ik gelukkig al gauw wat er gebeurt. Ik had een RE-actie. Dit kan altijd gebeuren en dat is niet erg, daar zijn we mens voor. Het gaat er om hoe láng je reageert. Ik maakte bewust de keuze om uit mijn re-actie te stappen in plaats van me te laten leiden door deze re-actie. Dat deed ik dus door de tijd te nemen, door tegenstellingen te gebruiken en later op de dag deed ik een extra Durf te Rusten yoga nidra meditatie.

  De volgende dag voelde ik me weer energiek. Ik begon lekker schoon te maken en op te ruimen, ik maakte weer meer grapjes en voelde me opgelucht. Zonder dat ik het wist was ik wat verstard, de energie was vast gaan zitten, maar door bewust aan de slag te gaan kon ik het gemakkelijk en snel weer omdraaien.

  De situatie was niet veranderd, hoe ik er in sta wel. Dat voelt een stuk lichter, want emoties meesjouwen is best zwaar!

  Aan de slag!

  Herken jij dit en wil je ook leren hoe je emoties kunt omdraaien en transformeren? Dan hebben ik nu een te gek aanbod voor je! Speciaal in deze coronatijd kun je gratis drie Durf te Rusten yoga nidra meditaties downloaden waarbij je alleen maar hoeft te liggen en te luisteren. De meditatie helpt je vervolgens om stress en spanning te laten ontladen en om je weer helderder te voelen in je hoofd. Het geeft je opties zodat als je een re-actie hebt je iets kunt dóen om daar weer uit te komen. Je hoeft niet te accepteren dat je een speelbal bent van je emoties. Je kunt jezelf liefdevol en zacht trainen om weer terug te komen bij de kern, lekker in je vel zitten en doen wat je graag wilt doen.

  Meld je hier aan en download de gratis meditatieserie ‘Erken je Angst’.