• Vermoeidheid is een groot probleem in onze samenleving. 64 procent van de Nederlanders voelt zich ’s ochtends niet uitgeslapen en zo rond de 83 procent presteert op het werk of school minder goed door slaapproblemen.*

  Zo was dat ook lange tijd bij Karen Brody het geval. Als moeder van twee jongens onder de twee jaar waarvan de oudste erg veel huilde en erg weinig sliep stond ze volledig in de overlevingsstand. Ze wist niet meer goed welke dag het was en had last van angsten en paniekaanvallen. Ondertussen deed ze tegenover anderen alsof er niets aan de hand was. Uiteindelijk kwam ze terecht bij een wekelijkse yoga nidra meditatie les en dat was haar eerste stap terug naar zichzelf en terug naar rust.

  Ze liet zich opleiden in yoga nidra, de slaap van de yogi. Er wordt gezegd dat de ervaring van een half uur yoga nidra gelijk staat aan het gevoel van twee uur slaap. Met haar ervaring en kennis ontwikkelde Karen een 40-daags programma. Durf te Rusten was geboren en neemt je in drie fases mee naar een uitgerust en krachtig in je leven staan.

  De eerste fase is Rust, de tweede Loslaten en de derde Opstaan. Yoga nidra meditatie is het belangrijkste element in alle drie fases.

  Rust

  Veel mensen weten niet meer hoe ze moeten rusten. Als je vraagt wat doe je om te rusten is het antwoord meestal: wandelen, een boek lezen, afspreken met vrienden, etc. Geen van deze bezigheden zijn echter manieren om RUST te nemen. Je bent nog steeds in een actieve en naar buiten gerichte stand.

  In onze maatschappij leren we niet meer om te rusten, we vinden het moeilijk om alleen maar te ZIJN. Door Durf te Rusten yoga nidra meditatie kun je zonder dat je er iets voor hoeft te DOEN naar binnen keren!

  Rust is als een fundering waarop je stevig kunt bouwen. In deze eerste fase leg je een basis voor een bloeiend leven. Rust blijft dus ook in de andere fases altijd belangrijk. Rust is een nectar voor je wezen, het is noodzakelijk voor het functioneren van je lichaam en zeer belangrijk voor je geestelijk welbevinden.

  Loslaten

  Omdat je een basis van rust gelegd hebt, is het nu veilig genoeg om los te laten. Spanningen, lading van gebeurtenissen zoals trauma en angst, maar ook patronen die je niet helpen in je leven. Ook dit gebeurt weer zonder te DOEN, yoga nidra doet het werk voor je. Liggen en luisteren is in elke fase het belangrijkst.

  Deze fase geeft je de kans om de volle, of overvolle emmer leger te maken. Yoga nidra boort liefdevol gaatjes in de emmer waardoor de inhoud veilig kan wegstromen. De ruimte die er dan komt zorgt ook direct voor een helderder hoofd, en een lichter leven.

  Je pelt als het ware allemaal jassen af die niet meer nodig zijn. De yoga nidra meditaties geven inzichten in hoe je gebeurtenissen en gedrag vast kunt houden in je systeem. Soms kan het helpen om vast te houden, maar in de meeste gevallen kost het je alleen maar ruimte en energie! Wat veilig voelt om los te laten valt als vanzelf van je af.

  Opstaan

  In de derde fase sta je op vanuit rust. Je herrijst en neemt de leiding in je leven. In deze fase maak je contact met wie je bent als je het leven niet meer ondergaat, maar zelf stuurt! In deze fase merk je dat je weer mag gaan bloeien, en dat er plek is voor jou. Je mag je plek innemen en je volle potentie gebruiken. De wereld heeft jou en jouw kennis en vaardigheden nodig. Opstaan helpt je om jouw unieke zelf in de wereld te zetten.

  Nog steeds gaat het hier over doen zónder te DOEN. Vanuit rust ontstaat het ‘gewoon’. De eerste twee fases gaan over ZIJN en deze laatste fase gaat over WORDEN. Het is namelijk de wil van de ziel om ook te WORDEN! Als je deze levenskracht in bananen kunt leiden is er veel meer mogelijk dan je had kunnen bedenken. Het mooiste is dat het dan als vanzelf gaat, en dat het je geen moeite meer kost.

  Cyclus

  Dit is een bewezen route naar herstel en je weer lekker voelen in je leven. In de programma’s die je bij mij kunt volgen zijn de drie fases altijd het basisschema. Het is een soort van cyclus die je op vele manieren toe kunt passen. Een houvast om jezelf te kunnen geven wat je nodig hebt. Elke keer ga je een laagje dieper…

  En heel belangrijk: Wees lief voor jezelf!

   

  * Bron: www.nu.nl